Biografija

Adriana Magdovski se je rodila v Mariboru v poljsko-makedonski družini. Šolala se je pri prof. Mileni Sever na SGBŠ Maribor. V tem času je prvič opozorila slovensko glasbeno javnost na svoj izjemen glasbeni talent. Na 21. tekmovanju TEMSIG je prejela absolutno nagrado in osvojila 100 točk. Sledili so samostojni recitali po vsej Sloveniji, snemanja za RTV Maribor in RTV Slovenija ter prvi nastopi z orkestri Slovenske filharmonije, RTV Slovenija in Mariborske filharmonije.

Igrala je v vseh večjih slovenskih glasbenih hramih: Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Velika dvorana Slovenske filharmonije, dvorana Union, Kazinska dvorana SNG Maribor, Velika dvorana SNG Maribor …

 

S petnajstimi leti je bila sprejeta na Universität für Musik und darstellende Kunst v Gradcu (Avstrija), v razred prof. Doris Wolf-Blumauer. Sledili sta izpopolnjevanje pri prof. Normi Fisher v Londonu in podiploma na Staatliche Hochschule für Musik und darstellende Kunst v Stuttgartu (Nemčija), pri profesorjih Olegu Maisenbergu in Wolfgangu Bloserju.

 

Za njen umetniški razvoj je bilo pomembno srečanje s flavtistko Ireno Grafenauer na Glasbenem septembru v Mariboru, ki se je nadaljevalo s konzultacijami iz komorne igre na Mozarteumu v Salzburgu. Kot komorna glasbenica sodeluje z imeni, kot so Branimir Slokar, Stanko Arnold, Irena Grafenauer in Bernarda Bobro.

 

Je dobitnica nagrade Martha Debelli, ki jo podeljuje graška univerza najboljšim študentom, nagrajenka mednarodnega tekmovanja Gina Bachauer International Junior Piano Competition v Salt Lake Citiy-ju (ZDA) ter prejemnica mednarodne štipendije Soroptimist International Amsterdam in Gallusove nagrade (nagrada oddaje Opus na RTV Slovenija, v povezavi s Slovensko filharmonijo).

 

Kot solistka nastopa in snema v Evropi (Nemčija, Avstrija, Poljska, Francija, Belgija, Ciper…) ter ZDA.

Deluje kot izredna profesorica na Oddelku za glasbo Univerze v Mariboru. Njeni študenti so dobitniki najvišjega priznanja za umetniške dosežke Univerze v Mariboru-Perlachove nagrade ter prestižnih štipendij na Berklee College of Music v Bostonu (ZDA) in Trinity Laban College of Music v Londonu (VB).

 

Je redna gostja televizijskih oddaj, okroglih miz in mednarodnih delavnic.

Dragocena vez jo povezuje z legendarno pianistko in pedagoginjo prof. Normo Fisher. 2016 in 2017 je bila njena asistentka na elitni Royal College of Music v Londonu, na London Masterclasses; Royal Northern College of Music Manchester in na mednarodnem pianističnem tekmovanju Vladimir Horowitz v Kijevu (Ukrajina).

sl_SI